Gent – mesto vzácnych umeleckých diel

Táto metropola východného Flámska je po Antverpách druhým najväčším mestom Belgicka. Mesto na sútoku dvoch riek, Sheldy a Leie bolo v neskorom stredoveku jedným z najväčších a hlavne najbohatších miest severnej Európy.
Nenechajte si preto ujsť príležitosť obdivovať majstrovské diela umelcov zvučných mien, poseďte v kaviarňach v starom meste alebo oddychujte pri malebných kanáloch pretínajúcich mesto.

kanál
 
Mnohé atrakcie by sa pre našinca mohli zdať drahé, preto je dobré si zabezpečiť All-in City Card Gent, za ktorú síce zaplatíte jednorázový poplatok ale môžete ju na výlete po meste použiť ako „peňaženku“. Získate s ňou zľavy alebo aj bezplatný vstup. Spolu s kartou dostanete aj praktickú mapu a informačnú brožúrku.
 
Ohromujúci hrad Gravensteen a gotická katedrála St Bavo sú prvé dve dominanty, ktoré skrátka nesmiete vynechať.
Hrad je poslednou flámskou stredovekou pevnosťou s priekopou a s takmer zachovalým obranným systémom hradieb a múzeum mučenia obsahuje jedinečnú zbierku mučiacich nástrojov ako aj zbierku zbraní.
Katedrála St Bavoje úžasnou prehliadkou umeleckých diel, v svetle nádherných okenných vitráží: od rokokovej kazateľnice vyrobenej z duba, pozláteného dreva a bieleho a čierneho mramoru cez majstrovské dielo od P. P. Rubensa, triptych od Vigilia Aytta až po monumentálny 12-dielny oltár od bratov Huberta a Jana van Eyck.
 
Niekedy ale môže byť taký celodenný výlet náročný. Doprajte si preto oddych v jednej z mnohých zelených parkov akými sú napríklad Burgoyen-Ossemeersen alebo v univerzitná botanická záhrada či zoologická záhrada Harry Malter Family Park. Vaše nohy si odpočinú a deti potešia.

zátoka
 
Po gentských uliciach sa nemusíte prechádzať len pešo. Využite požičovne bicyklov Blue-bike a kvalitné a prehľadne označené cyklotrasy, ktoré vás dovedú vždy presne tam kam potrebujete. Podobne môžete využiť „luxusnejšiu“ prepravu lodičkami po kanáloch. Pre individualistov nie je problémom prenájom kanoe alebojachty.