Zázvor z vlastného kvetináča

Milujem akékoľvek experimentovanie s pestovaní a hlavne s rozmnožovaním rastlín. Asi najradšej mám to, ak si môžem z kúpenej zeleniny, ovocia alebo byliniek, vypestovať nové rastliny. Jedným z mojich pokusov, bolo aj rozmnoženie závoru. Nie je to nič ťažké, len staší vedieť ako na to. Koreň zázvoru na čipkovanej dečke.jpg

Začnem tým, aký zázvor kúpiť. Stačí vám obyčajný koreň z obchodu. Inde u nás zázvor, v podstate, ani nezoženiete. Nájdite si pekný a zdravý koreň. Keď ho prinesiete domov, položte ho do poličky, kde máte zeleninu a čakajte. Môžete ho dať aj na tmavé miesto, no mne zatiaľ začal klíčiť každý zázvor. Dokonca i vtedy, keď som to nechcela.
Keď sa na zázvore objavia klíčky, nemajte strach, tie rozoznáte bez problémov, opatrne ich odoberte. Nikdy sa nesnažte odrezať len samotné klíčky. Mohli by ste ich poškodiť. Odrežte ich aj s kúskom koreňa zázvoru.
Nasledujúci postup môžete vykonať dvoma spôsobmi. Klíčky aj s kúskom koreňa, môžete zasadiť do zeme. Mne sa však takýto postup neosvedčil. Po čase začal koreň plesnieť a zo zázvoru nebolo nič.
Omnoho úspešnejšia som bola s vodou. Zoberte pohár, napustite do neho vodu a vložte koreň zázvoru s naklíčeným púčikom. Majte trpezlivosť a za nejaký mesiac, sa začnú klíčky ťahať do výšky. Keď budú mať asi tak desať centimetrov, presaďte ich do menšieho kvetináča so substrátom. Použite klasický z obchodu, taký, ako sa používa na pestovanie iných rastlín.Rozrezaný zázvor na stole.jpg
Ešte k tým „vyrasteným“ klíčkom. Vyzerajú ako dlhé a hrubé steblo trávy. Nemôžete si ich s ničím pomýliť. Ak by rozmnožovanie nevyšlo, zo zázvoru vám nebude vyrastať nič.
Potom, ako naklíčený zázvor presadíte do zeminy, nezabudnite na pravidelné polievanie. Táto rastlina má rada vlhko a svetlo, avšak nie priame slnko. Ja zázvor pestujem na parapetnej doske, ktorá je orientovaná na sever. Trošku chladu im neškodí. Ak zázvor zakorení, presaďte ho do naozaj veľkého kvetináča. Prvých vlastných koreňov sa dočkáte po nejakom roku až dvoch.